Hersbach-Architecten

Bethelkerk Händellaan Den Haag

Opdrachtgever: Stadsherstel Den Haag en Omgeving NV/ Gemeente Den Haag
Studie: 2017
Visuals: Rozendaal City

In opdracht van de Gemeente Den Haag hebben we in samenwerking met Stadsherstel Den Haag en Omgeving een studie gedaan naar de transformatie van de Bethelkerk in een woongebouw gecombineerd met een gemeenschapshuis. Uitgangspunt was een economisch model met behoud van de karakteristieken van de kerk, welke heeft geresulteerd in het volgende ontwerp.

De stedenbouwkundig positie van de kerk op de kop van het wijkdeel geeft de kerk zijn markante positie en vormt met de toren een schakelpunt daar waar de Mozartlaan afbuigt.
Aan de zijde van de Traviatastraat is de kerk uitgebreid met een nieuw volume, waarmee extra woonprogramma is toegevoegd. De entree van de kerk en de entree onder de toren zijn als de hoofdtoegangen naar de woningen uitgewerkt. De statigheid en karakteristiek van de kerk blijft hiermee behouden. Achter de verticale ramen zijn de woningen verticaal georganiseerd, zodat er geen extra openingen in de gevel hoefden te worden gerealiseerd. De woningen hebben in het dak een buitenruimte door sparingen in het dak. In de oorspronkelijke kerk zijn 12 woningen bedacht. Het nieuwe volume herbergt 6 woningen.