Hersbach-Architecten

Toppoint, Lansingerland

Opdrachtgever: Toppoint bv
Gedelegeerd ontwikkelaar: Remmelink Consulting, Heemstede
Aannemer: Van der Tempel, Schiedam
Constructeur: Buro voor bouwconstructies Van der Berg, Rotterdam
Ontwerp: 2005; Gerealiseerd: 2006; 3000 m2 BVO

Toppoint is een bedrijf in modieuze interieurstoffen. Voor het snelgroeiend bedrijf was een nieuw en ruimer onderkomen noodzakelijk. Ze wilden een gebouw waarmee ze zichzelf konden profileren. Uitgaande van de puurheid van het materiaal en de zachtheid van stoffen is gekozen voor robuuste materialen en onafgewerkte ruimten, wat een uitgesproken en puur gebouw als resultaat heeft gegeven.

Het gebouw is van beton en staal. De constructie en installaties zijn onderdeel van het interieur en zichtbaar. De vereiste inwendige hoogte in de hal ten opzichte van de kantoren maakt het mogelijk de kantoren op te tillen en een betonnen plint te creëren die overloopt in gevel en dakrand van het gehele gebouw. Daarmee zijn kantoor en hal gelijkwaardig in materialisatie en bouwhoogte. Het gebouw staat conform het stedenbouwkundig plan op de voorgevel-rooilijn. De glazen voorgevel ligt iets terug om afstand te nemen ten opzichte van het openbaar gebied.

Het budget voor het gebouw was krap. Maar met een strategische keuze voor constructie, materialen en afwerking is een maximale kwaliteit verkregen. Het resultaat is een zowel van binnen als buiten stoer en functioneel gebouw waarin ruimte, materiaal en licht zodanig zijn ingezet om de interieurstoffen optimaal tot hun recht te laten komen.