Hersbach-Architecten

Uitbreiding woonhuis Rotterdam

ontwerp:           2010
realisatie:         juli 2012
constructeur:  de Vries konstruktieburo, Gouda
uitvoering:      Breijer Bouw, Rotterdam

Tegenover de molen in Overschie op een markante plek, aan de kop van dewijk, is een toevoeging aan het woonhuis gerealiseerd. De wens om op deze karakteristieke plek met uitzicht op de molen te blijven wonen heeft geresulteerd in een uitbreiding voor de familie aan de voorzijde. Door een vergroting van de woonkamer en op de 1e verdieping uitbreiding van twee slaapkamers en een extra badkamer werd in de behoefte aan uitbreiding van de woning voorzien.
De uitbreiding is vormgegeven als een toevoeging aan het bestaande deel en vormt een nieuw front naar de Overschiese Kleiweg. Het geheel reageert op de molen aan de overkant. Dit wordt versterkt door de materialisering en uitwering van de gevel. De gevel is uitgevoerd als pui met open en dichte delen. De verticale tekening van de stijlen van de kozijnen begeleiden de afgeronde hoeken van het volume. De transparantie van de gevel versterkt de relatie woonkamer, tuin en molen. De dichte geveldelen zijn bekleed met horizontale houten latten. Een aantal van deze delen kunnen open en verzorgen daarmee de ventilatie. Op de verdieping zijn bij de te openen delen de houten latten als borstwering uitgevoerd.